KARMELKRING

Film en Spiritualiteit
 
Data:
21-10-2016
11-11-2016
Dag(deel):Vrijdagmiddag
Tijd:16.00 uur -18.00 uur
Begeleiding:Luc Janssens o.carm.
Kosten:€ 12,50 per keer. Voor twee keer € 22,50

Zoals we al jaren gewend zijn gaan we met elkaar in gesprek, over wat het gene dat we zien bij ons oproept. Zo willen we onze eigen geloofsbeleving en religieuze ervaring verdiepen.

Het kwaad is een mysterie, een geheim. En we verlangen er naar dat te doorgronden. Waarom is er zoveel geweld en ellende in de wereld? We kunnen alleen maar erkennen dat het er is en nadenken of en hoe het voorkomen kan worden. En vaak is het niet eens te voorkomen. Ook bijbel en religie geven geen pasklare oplossingen. Daarom deze keer twee films die het kwaad als onderwerp hebben.

In de film Son of Saul gaat het heel duidelijk om kwaad dat mensen elkaar aandoen.

Deze film vertelt het verhaal van Saul Ausländer, een Hongaarse jood en gevangene in het vernietigingskamp Auschwitz. Hij maakt deel uit van het Sonderkommando en werkt in een van de crematoria. Ogenschijnlijk is hij zichzelf meester totdat hij in een van de lijken zijn zoon meent te herkennen. In zijn verlangen om de jongen een Joodse begrafenis te geven, neemt hij dan risico’s die ingaan tegen de wil om kost wat kost te overleven, maar juist daardoor keert zijn menselijkheid terug. (de leeftijdsgrens van deze film is zestien jaar)

In Still Alice gaat het niet om kwaad dat mensen elkaar aandoen, maar om ‘kwaad’, dat mensen zomaar overkomt. Still Alice laat op indrukwekkende wijze zien wat er gebeurt wanneer van binnen uit het brein wordt aangetast. Het begint nog onschuldig: black outs, afspraken die niet worden nagekomen maar dan wordt het grimmiger: functioneren op het werk lukt niet meer, je relatie komt onder druk te staan, je maatschappelijke status staat op het spel. En uiteindelijk het verlies van je persoonlijke geschiedenis en van het besef een individu te zijn. Julianne Moore, die voor haar rol in deze film een Oscar heeft gekregen laat zien hoe de ziekte van Alzheimer een leven kan ontwrichten.
€ 12,50 per avond; € 22,50 voor twee avonden inclusief koffie, thee, soep. S.v.p. brood meenemen. Wilt u zich voor elke avond s.v.p. apart aanmelden.